Природни забележителности
Исторически забележителности
Селища в България
Видове туризъм

  
Природни забележителности
Пейзажи
 
Северна България
12. Природен парк Небесните пасбища
 
Южна България
4. Барбекю Дядова ряка
8. Вечно зелено дърво - с. Долно Луково
15. 290 годишен чинар в Смолян
 
Югозападна България
1. Черни връх - Витоша
2. Байкушевата мура
3. Копаната църква
5. Кръстатият дъб
6. Ваканционно селище Омая - с. Гайтаниново
7. Екопътека Бели Искър
16. Секвоите от Ючбунар
 
Югоизточна България
14. Змийският остров
 
Североизточна България
10. Залива Болата
11. Местността Огънчето - Камен бряг
13. Живописният бряг на с. Тюленово
 
Последно добавени забележителностти
 
Тракийска куполна гробница - Мезек
Секвоите от Ючбунар
Обсерватория кладенец - с. Гърло
Гробище със стари кръстове - с. Гърло
Храм Свето Възнесение Христово (Праужда)
Фестивал на кешкеша
Скално светилище и обсерватория Чачин камък
Разходка в миналото на Замфирово
Боровишки светилищен комплекс
Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
Последно добавени хотели
 
Бисерова - Гоф къща
Капитановата къща
Бахатуров хан - Заберново
Хотел Зонарита
Рибарска хижа Борисов
Къща за гости Венера
Морски дар
Комплекс Хиподрума
Морско конче
Хотел Акре

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

BG maps, Global Atlas, Google maps, WikiMapia, GEOCACHING, Централен Балкан, WikiVoyage, 360.bg, Airport Sofia, Bulgarian railway, Central bus station Sofia, The World Fastbook, Historypin, Това е Българската улица, IgoUgo, Камери на КАТ, Flight Radar,
 
 
АГЕНЦИИ, АСОЦИАЦИИ
Министерство на туризма, Българска Туристическа Камара, БХРА, БАПС, ОП Туристическо обслужване, Сдружение „Фрий София Тур” Регистър на туристическите атракции Защитените природни обекти в България”
 
НОВИНИ
Econ.bg, BgHotelite, Journey.bg, Info Tourism, Folklore-bg, Magelan INFO, Tourist media, Около света, Варна Утре, Frognews, THExperts, Travelnews, inews.bg, GlobusNews, Photolist,
 
САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Забележителности в България, Кулинарна карта, Виртуални панорами, Новото тракийско злато, Национален публичен регистър на храмовете в Република България, Изгубената България, Разкази и идеи за разходки, Zone Bulgaria, Намери хотел, Наследството на София, Бани SPA, Каталог за туризъм, Кошмарите в туризма, НБТА, Споделете пътуването си, Рибарство и аквакултури, Виж България, Средновековните църкви в България, Monasteries in Bulgaria, Свети места, Странник БГ, Раница, Отбивки, BGSpirit, Мегалити, Българските крепости, Sofia guide, Туристически портал на Родопите, turizam-bg.com, goKotel, Зелени коридори - Бургас, Пътешествия безкрай, Изчезваща София, Отговорен Туризъм, SOS Старини, Dark tourism, Go to Burgas, БУДАЛА ТУРИСТ, Хижите в България, Opoznai.bg, Bulmaps, Urbex, 1333.bg, Shambhala News, GoWhere.bg, Offroad Adventure Mursalitsa, Дърво с корен,
 
МЕЖДУНАРОДНИ САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Gapyear, Travel with a Challenge, Travelers Digest, Travel by Drone, New Destination Network, Wandertooth, Rick Steves TV, ClickASnap, AirPano 360 panorama, VeeR TV,
 
ПОЛЕЗНИ
Звукова карта на българските диалекти, Истинската българска история, Kickstarter, Еносиасти, Фотоконкурси,
 
ОФЕРТИ, ПЪТУВАНИЯ
TIRS - резервации онлайн, JANA TOUR,
 

ПАРТНЬОРИ

Всеки следобед с Криси

Екопътека Бели Искър
Югозападна България -> София -> Самоков

GPS lat=42.1322 lon=23.3252

WikiMapia


  Екопътека Бели Искър се намира в красивата ледникова долина на река Бели Искър в Рила недалеч от с. Бели Искър, Самоков.
  
  Пътеката се намира точно на границата на национален парк Рила. Името е на едноименната река, около която криволичи по цялата си дължина. Освен живописните гледки, дължината е едва 7,5 км, денивелацията е малка – 300 м, лесно достъпна е, а местата за отдих изобилстват. Подходяща е и за малки деца.
  
  Маршрутът е „затворен” и се изминава за не повече от два часа и половина. Без значение по кой от двата „ръкава” ще тръгнете – няма как да изпуснете нищо по пътя. Мястото на екопътеката е избран не случайно – поречието на Бели Искър е с климат и релеф, характерен за цяла Рила. Долина с тесни клисури и крайречен релеф, интересни скални образувания, иглолистни гори, липса на резки температурни колебания.
  
  Броят на мостовете по протежение на еко пътеката е седем – толкова са и пресичанията на река Бели Искър. Най-дългият от тях е мост 4, както се разбира и от името му – „дългия”. Пристъпвайки по първия мост, точно срещу нас се намира местността Орлови скали, с най-висока точка връх Соколец (н.в. 2021 м). От дясната страна (изток) Долината на Бели Искър можем да видим и някои от притоците на реката – всеки дал името на малка долина в района – Пъструмски дол, Еремин дол, Долен сухар, Горен сухар. След мост 6 срещу нас се изправят скалните местности – Самоковище и Виднище, в долната част на която се намира и най-високата точка на пътеката – 1380 м.
  
  Ако по пътя си гледаме малко и „в краката си”, с просто око можем да видим характерните за местността ягода, миризлив здравец, бял равнец, мащерка, черна боровинка. С помощта на информационните табели не е трудно да открием и балкански зановец, трицветна теменуга, червен омайник, кълбовидна мишовка, исландски лишей, полегнала песъчарка, еленова камбанка и мн.др. От гъбите с просто око (ако попаднете в подходящ за гъби сезон) може да видите челядинка, сърнела, горска пърхутка и др. Тук е мястото да спомена, че това е защитена територия и „брането”, късането, тегленето и други Връх Соколец операции, които пречат на природата, са забранени. И ако си мислите, че няма кой да ви глоби и че няма никой да ви хване, то помислете и за вашите деца – нека не унищожаваме и оставим и тях един ден да посетят тази пътека.
  
  От една от табелите разбираме, че сме се озовали в „дома” на скалния орел и дивата коза. Така че, ако гледате към скалите – нямам как да не ги забележите. Орелът е внушителен – дължината на тялото му достига над 90 см, а размахът на крилете – до 225 см. Дивата коза, пък, е символ на Парк Рила. Но не търсете бели движещи се точки по скалите – дивата коза през лятото е с червеникава козина, а през зимата – с тъмнокафява. За съжаление и двата вида са изчезващи и тук е едно от местата, където могат да се видят с просто око.
  
  На територията на пътеката се оказва, че можете да видите още доста птици – сокерица, чинка, черен синигер, имелов дрозд, планинска стърчиопашка, гарван гробар, лещарка – все защитени видове. От бозайниците, с повечко късмет, можете да се натъкнете и на златка, вълк, кафява мечка, сърна и дива свиня.

Хотели

 

Ресторанти

 

Клубове

 

Други

 

  Други забележителности 

  Off Road писта Говедарци
  Спортен риболов - Говедарци
  ВЕЦ Мала Църква
  Св. Св. Петър и Павел - Мала църква
  Говедарски манастир Свети Георги
  Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
 
 
Туроператори
  Яна Тур
 
 

Creative Commons License

BiNET.TV Ltd. 2009-2018 All rights reserved

| look tour info | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com | web | DJ | Мандра Могила |