Природни забележителности
Исторически забележителности
Селища в България
Видове туризъм

  
Видове туризъм
Здравен туризъм
 
Северна България
15. ПРО Балнеохотел Люляците
 
Южна България
2. Сливенски минерални бани
3. Велинград - Сярна баня
4. Велинград - Кремъчна баня
5. Велинград - Радонова баня
Минералните извори на Велинград
9. Красновски минерални бани
10. ПРО Балнеохотел Стряма - с. Баня, Карловско
11. Централната баня в с. Баня, Карловско
12. ПРО Балнеохотел Павел баня
14. Нареченски минерални бани
Минерални извори на Нареченски минерални бани
16. МБДПЛР Св. Богородица - Нареченски Бани
17. ПРО Балнеохотел Роза - Стрелча
 
Югозападна България
1. Калолечебен комплекс Марикостиново
7. Санаториум Сапарева баня
13. Кюстендилски минерални бани - Чифте баня
18. Специализирана Болница Цар Фердинанд I - Искрец
 
Югоизточна България
6. Карстов извор при с. Младежко
 
Северозападна България
8. Минкови бани - с. Спанчевци
 
Последно добавени забележителностти
 
Тракийска куполна гробница - Мезек
Секвоите от Ючбунар
Обсерватория кладенец - с. Гърло
Гробище със стари кръстове - с. Гърло
Храм Свето Възнесение Христово (Праужда)
Фестивал на кешкеша
Скално светилище и обсерватория Чачин камък
Разходка в миналото на Замфирово
Боровишки светилищен комплекс
Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
Последно добавени хотели
 
Бисерова - Гоф къща
Капитановата къща
Бахатуров хан - Заберново
Хотел Зонарита
Рибарска хижа Борисов
Къща за гости Венера
Морски дар
Комплекс Хиподрума
Морско конче
Хотел Акре

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

BG maps, Global Atlas, Google maps, WikiMapia, GEOCACHING, Централен Балкан, WikiVoyage, 360.bg, Airport Sofia, Bulgarian railway, Central bus station Sofia, The World Fastbook, Historypin, Това е Българската улица, IgoUgo, Камери на КАТ, Flight Radar,
 
 
АГЕНЦИИ, АСОЦИАЦИИ
Министерство на туризма, Българска Туристическа Камара, БХРА, БАПС, ОП Туристическо обслужване, Сдружение „Фрий София Тур” Регистър на туристическите атракции Защитените природни обекти в България”
 
НОВИНИ
Econ.bg, BgHotelite, Journey.bg, Info Tourism, Folklore-bg, Magelan INFO, Tourist media, Около света, Варна Утре, Frognews, THExperts, Travelnews, inews.bg, GlobusNews, Photolist,
 
САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Забележителности в България, Кулинарна карта, Виртуални панорами, Новото тракийско злато, Национален публичен регистър на храмовете в Република България, Изгубената България, Разкази и идеи за разходки, Zone Bulgaria, Намери хотел, Наследството на София, Бани SPA, Каталог за туризъм, Кошмарите в туризма, НБТА, Споделете пътуването си, Рибарство и аквакултури, Виж България, Средновековните църкви в България, Monasteries in Bulgaria, Свети места, Странник БГ, Раница, Отбивки, BGSpirit, Мегалити, Българските крепости, Sofia guide, Туристически портал на Родопите, turizam-bg.com, goKotel, Зелени коридори - Бургас, Пътешествия безкрай, Изчезваща София, Отговорен Туризъм, SOS Старини, Dark tourism, Go to Burgas, БУДАЛА ТУРИСТ, Хижите в България, Opoznai.bg, Bulmaps, Urbex, 1333.bg, Shambhala News, GoWhere.bg, Offroad Adventure Mursalitsa, Дърво с корен,
 
МЕЖДУНАРОДНИ САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Gapyear, Travel with a Challenge, Travelers Digest, Travel by Drone, New Destination Network, Wandertooth, Rick Steves TV, ClickASnap, AirPano 360 panorama, VeeR TV,
 
ПОЛЕЗНИ
Звукова карта на българските диалекти, Истинската българска история, Kickstarter, Еносиасти, Фотоконкурси,
 
ОФЕРТИ, ПЪТУВАНИЯ
TIRS - резервации онлайн, JANA TOUR,
 

ПАРТНЬОРИ

Всеки следобед с Криси

Централната баня, Банчето - с. Баня, Карлово
Южна България -> Пловдив -> Карлово

GPS lat=42°32'23" lon=24°50'22"

WikiMapia


  Балнеоложкият курорт Баня се намира на брега на река Стряма в малка котловина между Същинска средна гора и Сърнена гора северно от СПА курорта Хисаря недалеч от град Карлово.
  
  Животът около топлите минерални извори е възникнал още през новокаменната епоха VI хил. пр. Хр. и е просъществувал до ранния период на каменно-медната епоха VI-IV хил. пр. Хр. При направените тук частични археологически разкопки са открити жилища, огнища, съдове, керамични фрагменти, рисувани с бяла паста, фрагменти от култови масички и оръдия за производство.
  
  В околностите на селището са открити няколко находки от античната епоха, a в близост до Баня са съществували няколко тракийски селища и са намерени много надгробни тракийски могили. На север от града, в местността „Петте могили“, се намира тракийски некропол, който се състои от 5 надгробни могили.
  
  Кога и как са се появили минералните извори не би могло да се каже, но е сигурно, че датират от древността. Изворите са образували малки и големи “гьолове” с топла вода в един район около 700 декара. Това е станало причина турците да нарекат тази местност Саръгьол – жълти блата.
  
  В село Баня е съвсем логично да отидете на баня. Едната възможност е да посетите Централната баня, а другата - баня „Банчето”.
  
  В Централната баня водата е по-вряла в сравнение с тази в “Банчето”. Врялата вода натоварва повече сърцето и кръвоносните съдове и затова тази баня се използва по-скоро като хигиенна баня отколкото за лечение. В централната баня има 2 отделения – за мъже и за жени – със съблекални, душове и басейн с много топла вода. В централната баня е запазена и възстановена “Царската баня” - помещението, в което се е къпал цар Борис ІІІ.
  
  Баня "Банчето" е закрита баня, построена върху самия минерален извор и водата извира директно в двата малки басейна (в мъжкото и женското отделения). Водата е приятно топла, не вряла и много лечебна. Успокоява нервите и помага за заболявания на костната система - наследствени или причинени от травми и катастрофи, лечение на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система, хроничен колит и гастрит, язви, гинекологични и бъбречни заболявания. Хората, правили много процедури в Баня, смятат това "натурално джакузи" за един от най-успешните начини за лечение. Водата в Баня се използва още от Римско време, като вода със същите съставки има само в курорта „Карлови вари“ в Чехословакия.
  
  В село Баня можете да отидете и на кални бани, които са открити. В калните бани има 2 басейна с лечебна кал – единият е с по-хладка кал – 37°, а другият е с по-топла – 39°. В зависимост от това какво е здравословното Ви състояние влизате в басейна с по-топла или с по-хладка кал. Възможно е да не влизате в басейна, а да си намажете с кал само определени места от тялото.
  
  Историята ни разказва някои доста интересни факти. За пръв път цар Борис III идва в с. Баня през 1925 г. и отсяда във вилата на свой приятел след неуспешно лечение в Хисар на ревматизма си. При това си посещение царят е имал възможността да оцени лечебните качества на Карловските бани. Малко по-късно през 1929 г. е била построена и царската вила на Борис III в северния край на селото по проект на известния български архитект Иван Васильов. Построената царска вила наричана от местните жители ’’Двореца’’. Вилата е построена в духа на българската възрожденска архитектура, с характeрните за стила елементи и детайли.

Хотели

  ПРО Балнеохотел Павел баня
 

Ресторанти

 

Клубове

 

Други

 

  Други забележителности 

  Водопад Сучурум
  Празник на черешата - с. Габарево
  Chateau Copsa
  Древен тракийски мегалит-обсерватория
  Празник на розата
  Руската църква в село Шипка
  Казанлък
  ПРО Балнеохотел Стряма - с. Баня, Карловско
  Храм Свети Георги Победоносец - Габарево
  Калоферска дантела
  Калоферско взаимно и класно училище
  Джананова къща - с. Габарево
  Радучева къща - частен музей на каракачанския бит и култура
  Розоварна Damascena - Скобелево
  Розоварна Еньо Бончев - Търничени
  Етнографска къща-музей Чудомир
  ПРО Балнеохотел Павел баня
  Мъжко Ледено хоро в Калофер
  Калоферски девически манастир Въведение Богородично
  Калоферски манастир Рождество Богородично
  Тракийско светилище Кутела - Розовец
  Люляковото светилище
 
 
Туроператори
  Яна Тур
 
 

Creative Commons License

BiNET.TV Ltd. 2009-2018 All rights reserved

| look tour info | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com | web | DJ | Мандра Могила |