Природни забележителности
Исторически забележителности
Селища в България
Видове туризъм

  
Селища в България
Пловдив
 
Южна България
1. Хисаря
2. Село Забърдо
3. Казанлък
 
Последно добавени забележителностти
 
Тракийска куполна гробница - Мезек
Секвоите от Ючбунар
Обсерватория кладенец - с. Гърло
Гробище със стари кръстове - с. Гърло
Храм Свето Възнесение Христово (Праужда)
Фестивал на кешкеша
Скално светилище и обсерватория Чачин камък
Разходка в миналото на Замфирово
Боровишки светилищен комплекс
Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
Последно добавени хотели
 
Бисерова - Гоф къща
Капитановата къща
Бахатуров хан - Заберново
Хотел Зонарита
Рибарска хижа Борисов
Къща за гости Венера
Морски дар
Комплекс Хиподрума
Морско конче
Хотел Акре

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

BG maps, Global Atlas, Google maps, WikiMapia, GEOCACHING, Централен Балкан, WikiVoyage, 360.bg, Airport Sofia, Bulgarian railway, Central bus station Sofia, The World Fastbook, Historypin, Това е Българската улица, IgoUgo, Камери на КАТ, Flight Radar,
 
 
АГЕНЦИИ, АСОЦИАЦИИ
Министерство на туризма, Българска Туристическа Камара, БХРА, БАПС, ОП Туристическо обслужване, Сдружение „Фрий София Тур” Регистър на туристическите атракции Защитените природни обекти в България”
 
НОВИНИ
Econ.bg, BgHotelite, Journey.bg, Info Tourism, Folklore-bg, Magelan INFO, Tourist media, Около света, Варна Утре, Frognews, THExperts, Travelnews, inews.bg, GlobusNews, Photolist,
 
САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Забележителности в България, Кулинарна карта, Виртуални панорами, Новото тракийско злато, Национален публичен регистър на храмовете в Република България, Изгубената България, Разкази и идеи за разходки, Zone Bulgaria, Намери хотел, Наследството на София, Бани SPA, Каталог за туризъм, Кошмарите в туризма, НБТА, Споделете пътуването си, Рибарство и аквакултури, Виж България, Средновековните църкви в България, Monasteries in Bulgaria, Свети места, Странник БГ, Раница, Отбивки, BGSpirit, Мегалити, Българските крепости, Sofia guide, Туристически портал на Родопите, turizam-bg.com, goKotel, Зелени коридори - Бургас, Пътешествия безкрай, Изчезваща София, Отговорен Туризъм, SOS Старини, Dark tourism, Go to Burgas, БУДАЛА ТУРИСТ, Хижите в България, Opoznai.bg, Bulmaps, Urbex, 1333.bg, Shambhala News, GoWhere.bg, Offroad Adventure Mursalitsa, Дърво с корен,
 
МЕЖДУНАРОДНИ САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Gapyear, Travel with a Challenge, Travelers Digest, Travel by Drone, New Destination Network, Wandertooth, Rick Steves TV, ClickASnap, AirPano 360 panorama, VeeR TV,
 
ПОЛЕЗНИ
Звукова карта на българските диалекти, Истинската българска история, Kickstarter, Еносиасти, Фотоконкурси,
 
ОФЕРТИ, ПЪТУВАНИЯ
TIRS - резервации онлайн, JANA TOUR,
 

ПАРТНЬОРИ

Всеки следобед с Криси

Село Бенковски - героизъм и величие
Южна България
Село Бенковски - героизъм и величие Снимка 0              

WikiMapia
Video


  Китното българско село Бенковски е разположено в тясна котловина. Селището е съставна част от община Мирково.
  Една от най-големите му забележителности е микро язовирът Исин Пунар, който се използва главно за напояване на земеделските площи.
  Село Бенковски се помни в историческото минало като свидетел на много събития, станали около него. Те са свързани с развихрилото се разбойничество по време на турското владичество и по-късно със станалите сражения с отстъпващите турци.
  На Бенковското землище са оставили костите си много руски войници и офицери през 1878 година. По време на боевете през Руско-турската освободителна война загиват руските генерали Философов и генерал Каталей. Гробът на генералите се намира на 300 метра от селото. След тези кръвопролитни битки е дошла и свободата на селото.
  Полковник Станчо Джумалиев е вицепрезидент на „Съюза на европейските военноисторически групи“, със седалище в град Виена и заместник председател на Национално дружество „Традиция“, което ни връща назад в историята и ни прави свидетели на тези паметни исторически събития. Вече 23 години той е главен организатор на повечето от тези възстановки.
  Синхрон: полковник Станчо Джумалиев, вицепрезидент на „Съюза на европейските военноисторически групи“
  / Насълзиха ми се очите, защото тези герои трябва да се почитат и всички ние трябва да знаем за тяхната саможертва, за техния героизъм и трябва да предаваме на поколонията след нас, на нашите деца, на нашите внуци и правнуци героизма, себеотдаването на тези хора, защото чрез нас те ще научат за всичко това.
  Ние с голямо преклонение, с голяма почит идваме тука да поднесем нашите благодарности за тяхната саможертва./
  Стремежът на клуба е чрез организирането на тези възстановки да запознава младото поколение с миналото му, с величавата ни история и традиции.
  Синхрон:
  /С голямо удоволствие ни посрещат деца и учители, защото виждат, че няма кой да им разкаже така подробно нашата героична история./
  На връх Баба всички отдадоха почит на загиналите 700 българи и 841 руски войници и 18 офицери.
  Синхрон:
  / Костюмът е на генерал Дандевил. Той командва третата колона от армията на Йосиф Гурко и трябва да мине точно през връх Баба и да не разреши на турците да преминат през Балкана, за да се съединят с армията на Осман Паша/
  Красивата планинска територия и дивната красота на селцето оставят вечна следа и се превръщат в неотменен декор на исторически събития от много епохи. Паметни са следите оставени по тези земи.
  В миналото след Освобождението на село Бенковски населението му се е славело като едно от най-заможните в икономическо отношение.
  Селото, макар и малко се отличава със свободно, будно и ученолюбиво население.
  Тенденция е закупуването на къщи от жители на София и тяхното реновиране.
  Много от възрастните жители, които години са живели и работили в големите градове се завръщат и съживяват селото. Последните два факта довеждат до развитието на транспорта, пътната инфраструктура и водоснабдяването в района.
  Сред бенковското население са израснали редица изявени личности като учители, инженери, техници, офицери, лекари, общественици и културни деятели, които дават значителен принос в стопанското и културно развитие на страната.
  Село Бенковски може да се определи като символ на Средна Гора, защото носи тишината и уханието на гората, палитрата от багри в планинските ливади, величието на историята. И когато попаднем сред тази красота разбираме, че винаги сме носили в себе си копнежа по тази природа и отдавна сме пленени от нейната магия.

Хотели

 

Ресторанти

 

Клубове

 

Други

 

  Други забележителности 

  Водопад до село Антон - Пирдоп
  ПРО Балнеохотел Роза - Стрелча
  Копривщица
  Кулинарните съкровища на Мирково
  Мирковски пасторали и изгреви
  Мирково - песента на поколенията
  Бие ли тъпанът - Мирково празнува
  Мирково - патриотизъм и памет, дух и традиции
  Село Каменица - смелост, борбеност и саможертва
  Село Буново - фолклор, традиции и история
  Смолско - възрожденски дух, модерна архитектура и живописна природа
  Тракийски култов комплекс Скумсале
  Еленска базилика
 
 
Туроператори
  Яна Тур
 
 

Creative Commons License

BiNET.TV Ltd. 2009-2018 All rights reserved

| look tour info | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com | web | DJ | Мандра Могила |