Природни забележителности
Исторически забележителности
Селища в България
Видове туризъм

  
Видове туризъм
Кулинарен и селски туризъм
 
Северна България
3. Уникално зелено сирене от с. Черни Вит
 
Южна България
5. Рибка на керемидка при Севда - с. Мъдрец
6. Дивата ферма - с. Горно поле
7. Къща за гости Тепавицата - с. Рабово
8. Овцеферма Кехайови
10. Комплекс Гераница - Горна Арда
11. Старата фурна - Момин проход
 
Югозападна България
2. Къщата на Дешка
4. Асенова къща - с. Годлево
 
Северозападна България
12. Разходка в миналото на Замфирово
 
Североизточна България
1. Дюлино
9. Ферма за охлюви и ресторант ЕКО -ТЕЛУС - Българево
 
Последно добавени забележителностти
 
Тракийска куполна гробница - Мезек
Секвоите от Ючбунар
Обсерватория кладенец - с. Гърло
Гробище със стари кръстове - с. Гърло
Храм Свето Възнесение Христово (Праужда)
Фестивал на кешкеша
Скално светилище и обсерватория Чачин камък
Разходка в миналото на Замфирово
Боровишки светилищен комплекс
Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
Последно добавени хотели
 
Бисерова - Гоф къща
Капитановата къща
Бахатуров хан - Заберново
Хотел Зонарита
Рибарска хижа Борисов
Къща за гости Венера
Морски дар
Комплекс Хиподрума
Морско конче
Хотел Акре

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

BG maps, Global Atlas, Google maps, WikiMapia, GEOCACHING, Централен Балкан, WikiVoyage, 360.bg, Airport Sofia, Bulgarian railway, Central bus station Sofia, The World Fastbook, Historypin, Това е Българската улица, IgoUgo, Камери на КАТ, Flight Radar,
 
 
АГЕНЦИИ, АСОЦИАЦИИ
Министерство на туризма, Българска Туристическа Камара, БХРА, БАПС, ОП Туристическо обслужване, Сдружение „Фрий София Тур” Регистър на туристическите атракции Защитените природни обекти в България”
 
НОВИНИ
Econ.bg, BgHotelite, Journey.bg, Info Tourism, Folklore-bg, Magelan INFO, Tourist media, Около света, Варна Утре, Frognews, THExperts, Travelnews, inews.bg, GlobusNews, Photolist,
 
САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Забележителности в България, Кулинарна карта, Виртуални панорами, Новото тракийско злато, Национален публичен регистър на храмовете в Република България, Изгубената България, Разкази и идеи за разходки, Zone Bulgaria, Намери хотел, Наследството на София, Бани SPA, Каталог за туризъм, Кошмарите в туризма, НБТА, Споделете пътуването си, Рибарство и аквакултури, Виж България, Средновековните църкви в България, Monasteries in Bulgaria, Свети места, Странник БГ, Раница, Отбивки, BGSpirit, Мегалити, Българските крепости, Sofia guide, Туристически портал на Родопите, turizam-bg.com, goKotel, Зелени коридори - Бургас, Пътешествия безкрай, Изчезваща София, Отговорен Туризъм, SOS Старини, Dark tourism, Go to Burgas, БУДАЛА ТУРИСТ, Хижите в България, Opoznai.bg, Bulmaps, Urbex, 1333.bg, Shambhala News, GoWhere.bg, Offroad Adventure Mursalitsa, Дърво с корен,
 
МЕЖДУНАРОДНИ САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Gapyear, Travel with a Challenge, Travelers Digest, Travel by Drone, New Destination Network, Wandertooth, Rick Steves TV, ClickASnap, AirPano 360 panorama, VeeR TV,
 
ПОЛЕЗНИ
Звукова карта на българските диалекти, Истинската българска история, Kickstarter, Еносиасти, Фотоконкурси,
 
ОФЕРТИ, ПЪТУВАНИЯ
TIRS - резервации онлайн, JANA TOUR,
 

ПАРТНЬОРИ

Всеки следобед с Криси

Кулинарните съкровища на Мирково
Южна България
Кулинарните съкровища на Мирково Снимка 0 Кулинарните съкровища на Мирково Снимка 1 Кулинарните съкровища на Мирково Снимка 2 Кулинарните съкровища на Мирково Снимка 3        

WikiMapia
Video


  Казват, че гостоприемството е типично българска черта. И как иначе- какво по-голямо удоволствие от това да впечатлиш гостите си с най-вкусните ястия на своя край. Такава е философията и на Мирковските кулинари.
  
  Няма как да посетиш общината, и да не опиташ от типичните мирковски манджи, приготвени с много тънкости по традиционни рецепти. Майсторството на сръчните местни готвачки допринася още повече за техния неповторим вкус.
  
  А в Мирково знаят как се организира празник, как се приготвя трапеза... И като говорим за традиции, няма как тези дейности да не са съпроводени с едно извито истински българско хоро, а в Балкана да отекнат гласовете на жените самодейки от групата на самодейния състав за градски песни към читалище „Христо Ботев“.
  
  За гостоприемните и сръчни мирковчанки е чест да запазят и възродят автентичния вкус на богатата и разнообразна българска кухня.
  
  Типични за региона са мирковските кебапчета, гювечът и друсаният кебап, овкусени с божествения аромат на билките от Балкана. Защото, както казват местните кулинарни майстори- подправките правят ястието. Най-предпочитани тук са черният и червен пипер, чесънът.
  
  Блюдата се приготвят по стари рецепти, грижливо пазени и предавани от поколение на поколение. Една от тайните за неповторимия им вкус се крие в употребяваните свежи зеленчуци от градините на трудолюбивите мирковчани.
  Топлият и приятен климат в региона благоприятства отглеждането на разнообразни плодове, зеленчуци и подправки, с които се характеризира националната ни кухня.
  
  В Мирково гювечът се приготвя със свинско месо и зелен фасул, грах, домати, картофи и много подправки-чубрица, черен пипер, магданоз. За да е вкусно, ястието обезателно трябва да бъде приготвено в кален гювеч. Пече се поне 3 часа.
  
  Друсаният кебап е друга гордост за мирковските кулинари. Това е едно от най-трудоемките ястия. За направата му е нужно месото предварително да се запържи. След като се прибави и нарязаният лук, ястието се друса продължително, откъдето идва и колоритното му име. Сервира се в компанията на подходящо червено вино.
  
  Печеният боб на фурна се накисва предварително за поне 6 часа във вода, за да омекне и да се свари по-лесно. Допълнително се запържват чушка, морков, лук и една лъжичка препечено брашно, пипер и малко захар. Преди да се хвърли във фурната, бобът се поръсва с джоджен, чубрица и лук, нарязан на кръгчета.
  
  Неизменен спътник на всяка венчавка или кръщене и символ на Мирково е сватбарският ориз. Той се запържва в масло, докато получи този апетитен кехлибарен цвят.
  
  А може ли да се посрещне гост без традиционната вита баница? Тук тя се приготвя със смес от сирене, яйца, кисело мляко и масло. Мирковчани не пропускат да сложат и щипка сода. След опичането баницата наистина изглежда неустоима.
  
  Според мирковчанки освен майсторстовото при приготвянето на едно блюдо е нужна още една вълшебна съставка-любов. Когато правиш ястието с желание, няма как то да не се получи, категорични са местните кулинарки. Благодарение на тях традиционните за региона ястия си остават предпочитани и до днес.
  
   Тези блюда не изчерпват разнообразието на мирковските традиционни рецепти. Защото и в останалите села на общината- Буново, Бенковски, Смолско и Каменица могат да бъдат опитани истински кулинарни изкушения.
  
  В съчетание със спокойната атмосфера, чистия планински въздух и атрактивните пешеходни маршрути, община Мирково става все по-предпочитана дестинация за селски туризъм.

Хотели

 

Ресторанти

 

Клубове

 

Други

 

  Други забележителности 

  Водопад до село Антон - Пирдоп
  ПРО Балнеохотел Роза - Стрелча
  Копривщица
  Мирковски пасторали и изгреви
  Мирково - песента на поколенията
  Бие ли тъпанът - Мирково празнува
  Мирково - патриотизъм и памет, дух и традиции
  Село Каменица - смелост, борбеност и саможертва
  Село Буново - фолклор, традиции и история
  Село Бенковски - героизъм и величие
  Смолско - възрожденски дух, модерна архитектура и живописна природа
  Тракийски култов комплекс Скумсале
  Еленска базилика
 
 
Туроператори
  Яна Тур
 
 

Creative Commons License

BiNET.TV Ltd. 2009-2018 All rights reserved

| look tour info | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com | web | DJ | Мандра Могила |