Природни забележителности
Исторически забележителности
Селища в България
Видове туризъм

  
Видове туризъм
Кулинарен и селски туризъм
 
Северна България
3. Уникално зелено сирене от с. Черни Вит
 
Южна България
5. Рибка на керемидка при Севда - с. Мъдрец
6. Дивата ферма - с. Горно поле
7. Къща за гости Тепавицата - с. Рабово
8. Овцеферма Кехайови
10. Комплекс Гераница - Горна Арда
11. Старата фурна - Момин проход
 
Югозападна България
2. Къщата на Дешка
4. Асенова къща - с. Годлево
 
Северозападна България
12. Разходка в миналото на Замфирово
 
Североизточна България
1. Дюлино
9. Ферма за охлюви и ресторант ЕКО -ТЕЛУС - Българево
 
Последно добавени забележителностти
 
Тракийска куполна гробница - Мезек
Секвоите от Ючбунар
Обсерватория кладенец - с. Гърло
Гробище със стари кръстове - с. Гърло
Храм Свето Възнесение Христово (Праужда)
Фестивал на кешкеша
Скално светилище и обсерватория Чачин камък
Разходка в миналото на Замфирово
Боровишки светилищен комплекс
Говедарски манастир Св.Троица-Аязмото
Последно добавени хотели
 
Бисерова - Гоф къща
Капитановата къща
Бахатуров хан - Заберново
Хотел Зонарита
Рибарска хижа Борисов
Къща за гости Венера
Морски дар
Комплекс Хиподрума
Морско конче
Хотел Акре

 

 

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

BG maps, Global Atlas, Google maps, WikiMapia, GEOCACHING, Централен Балкан, WikiVoyage, 360.bg, Airport Sofia, Bulgarian railway, Central bus station Sofia, The World Fastbook, Historypin, Това е Българската улица, IgoUgo, Камери на КАТ, Flight Radar,
 
 
АГЕНЦИИ, АСОЦИАЦИИ
Министерство на туризма, Българска Туристическа Камара, БХРА, БАПС, ОП Туристическо обслужване, Сдружение „Фрий София Тур” Регистър на туристическите атракции Защитените природни обекти в България”
 
НОВИНИ
Econ.bg, BgHotelite, Journey.bg, Info Tourism, Folklore-bg, Magelan INFO, Tourist media, Около света, Варна Утре, Frognews, THExperts, Travelnews, inews.bg, GlobusNews, Photolist,
 
САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Забележителности в България, Кулинарна карта, Виртуални панорами, Новото тракийско злато, Национален публичен регистър на храмовете в Република България, Изгубената България, Разкази и идеи за разходки, Zone Bulgaria, Намери хотел, Наследството на София, Бани SPA, Каталог за туризъм, Кошмарите в туризма, НБТА, Споделете пътуването си, Рибарство и аквакултури, Виж България, Средновековните църкви в България, Monasteries in Bulgaria, Свети места, Странник БГ, Раница, Отбивки, BGSpirit, Мегалити, Българските крепости, Sofia guide, Туристически портал на Родопите, turizam-bg.com, goKotel, Зелени коридори - Бургас, Пътешествия безкрай, Изчезваща София, Отговорен Туризъм, SOS Старини, Dark tourism, Go to Burgas, БУДАЛА ТУРИСТ, Хижите в България, Opoznai.bg, Bulmaps, Urbex, 1333.bg, Shambhala News, GoWhere.bg, Offroad Adventure Mursalitsa, Дърво с корен,
 
МЕЖДУНАРОДНИ САЙТОВЕ ЗА ТУРИЗЪМ
Gapyear, Travel with a Challenge, Travelers Digest, Travel by Drone, New Destination Network, Wandertooth, Rick Steves TV, ClickASnap, AirPano 360 panorama, VeeR TV,
 
ПОЛЕЗНИ
Звукова карта на българските диалекти, Истинската българска история, Kickstarter, Еносиасти, Фотоконкурси,
 
ОФЕРТИ, ПЪТУВАНИЯ
TIRS - резервации онлайн, JANA TOUR,
 

ПАРТНЬОРИ

Всеки следобед с Криси

Уникално зелено сирене от с. Черни Вит
Северна България

GPS lat=42°51'33" lon=24°11'10"

WikiMapia


  В Черни Вит зелено сирене се е приготвяло от векове, но заради плесента местните са смятали, че е отровно и често са го изхвърляли, разказва бившият кмет на селото Цветан Димитров.
  
  Благородната плесен се е самозараждала в дървените съдове, където овчето и козето сирене се е съхранявало. Влажността и специфичният мек климат по поречието на Черни Вит били онези условия, без които узрялото сирене не би могло да се покрие с плесенните гъби. Големите температурни разлики между дневната и нощната температура също се определя от специалистите като важна среда за създаване на зеленото покритие върху млечните продукти.
  
  Тайнствеността около сиренето от Тетевенския Балкан - по-плътна дори от благородната “дива” плесен по бучките. Тя се образува благодарение на специфична технология, съхранена като легенда в дома на семейство възрастни хора на 1200 метра надморска височина. Дядо Кольо и баба Ненка цял живот са гледали кози и част от суровото мляко използвали за направа на бяло саламурено сирене по рецепта, предавана от поколение на поколение.
  
  Особеното в нея е, че сиренето се оставя да зрее на хладно в дървено каче. С времето част от саламурата се изпарява през порите на дървото и бучките се покриват с цвят на зелени водорасли. Пеницилинова плесен се самопоражда, за разлика от традиционните методи за направа на плесенни сирена в Европа, при които се добавя.
  
  При подобни условия зреят още "рокфора" в пещерите на Франция, както и плесенните сирена в Баската област в Испания. И в трите случая плесента не се привнася отвън, каквато е индустриалната практика за производство на "сините сирена" в останалите европейски държави, а се създава в естествена среда, което поражда и уникалността им, обяснява кметът.
  
  Сиренето от Черни Вит смайва не само на вид - отгоре яркозелено, вътре снежнобяло, но и с дълбок вкус, конкурентен на световните фаворити. С увеличаване на времето за зреене вкусът на хапката става все по-плътен и категоричен. Сиренето е натрапчиво ароматно, изкусително и леко сипкаво като еталоните в категорията пармезан, чедър, пекорино.
  
  Най-отлежалото може да се сбърка с кашкавал, както по навик наричаме твърдите сирена
  
  Самият кмет е сред малцината животновъди от Черни Вит, заели се да продължат традицията с производството на "зеленото сирене", така че да се създаде поминък и да се пресече обезлюдяването на иначе красивото село. Идеята за по-масово производство се зародила преди две години, когато светът открива българското зелено сирене.

Хотели

  Бутиков хотел Еница***
  Планински комплекс Green Village***
  Тетевен***
  Шарените Къщи
 

Ресторанти

 

Клубове

 

Други

 

  Други забележителности 

  Манастирска църква "Свети Илия"
  Правешки манастир Св. Теодор Тирон
  Ботевград
  Тетевен
  Атракцион Адреналин - Тетевен
  Гложенски манастир Свети Георги Победоносец
  Етрополски манастир Света троица
  Пеене на пръстените
  Дом на коларо-железарите Бай Лако
  Природен парк Небесните пасбища
 
 
Туроператори
  Яна Тур
 
 

Creative Commons License

BiNET.TV Ltd. 2009-2018 All rights reserved

| look tour info | BiNET.TV | BulgariaTravel.TV | biserova-gough.com | web | DJ | Мандра Могила |